SUCCESS STORIES – BELGIUM

Contributed by Febecoop agence conseil Wallonie asbl

Ιστορίες Επιτυχίας – Ιταλία

Συνεισφορά από το Legacoop Liguria

ADDLab

Ιστοσελίδα: volocreativo.it

Το ADDLab είναι ένα πειραματικό εργαστήριο στον τομέα της ταχείας δημιουργίας πρωτοτύπων. Προωθεί την κουλτούρα των κατασκευαστών. Το ADDLab ειδικεύεται στην ψηφιακή κατασκευή και το σχεδιασμό προϊόντων. Ο κύριος στόχος είναι να αναπτυχθούν νέες τεχνικές βιώσιμης παραγωγής χρησιμοποιώντας την παράδοση Made In Italy και τις νέες τεχνολογίες. Οι κύριες επιχειρηματικές δραστηριότητες κυμαίνονται από την εξυπηρέτηση τρισδιάστατων εκτυπώσεων και πρωτοτύπων, μοντελοποίησης, συμβουλευτικής, και εσωτερικού σχεδιασμού, έως την διδασκαλία και άμεση πώληση μοντέλων προϊόντων κλίμακας και σχεδιασμού που συνδέονται με την μάρκα ADDLab, "Volo Creativo".

Βρίσκεται στο Μπάρι της Απουλίας, όπου μια νέα κουλτούρα βιωσιμότητας, διαδικασιών καινοτομίας και κοινωνικής συνοχής αναπτύχθηκε τα τελευταία χρόνια με μεγάλο πολιτιστικό δυναμισμό, το ADDLab εργάζεται στην αγορά της ψηφιακής βιοτεχνίας στην περιοχή. Ο στόχος είναι να γίνει κόμβος και να δημιουργηθεί ένα μεγάλο δίκτυο με εθνικούς και διεθνείς εταίρους. Στη Νότια Ιταλία, συχνά οι ανάγκες στον τομέα της ψηφιακής βιοτεχνίας και της τρισδιάστατης εκτύπωσης μπορούν να βρουν μια διέξοδο, λόγω της έλλειψης εξειδικευμένων επιχειρήσεων. Επιπλέον, υπάρχει μεγαλύτερη εστίαση στο πεδίο της μηχανικής από την αρχιτεκτονική. Το ADDLab έχει έναν σημαντικό συνεργάτη, το Κέντρο Laser του Πανεπιστημίου του Μπάρι, το οποίο εργάζεται για τις ταχείες πρότυπες εφαρμογές στον βιοϊατρικό τομέα.

Δομή και συμμετοχή

Το ADDLab είναι μια δυναμική συνεταιριστική επιχείρηση, η οποία πραγματοποιεί διαφορετικά είδη αμοιβαίων ανταλλαγών:

  • Οι εργαζόμενοι είναι τα μέλη της συνεταιριστικής επιχείρησης.

  • Υλικά και άλλοι πόροι προσφέρονται από μέλη.

  • Η επιχείρηση παρέχει υπηρεσίες για μέλη αλλά και για δημόσιους και ιδιωτικούς οργανισμούς, επιχειρήσεις, κατασκευαστές και φοιτητές.

Επιλέχτηκε το συνεταιριστικό μοντέλο επειδή ζητήθηκε από το Ίδρυμα Unipolis σε διαγωνισμό, αλλά μετά από αυτήν την πρόταση, αλλά μετά από την πληροφόρηση σχετικά με το μοντέλο αποφάσισαν ότι τελικά τους ταιριάζει: «Δεν ξέραμε να είμαστε συνεταιριστές, καθώς προερχόμασταν, από ομάδες από το Πανεπιστήμιο με διαφορετικές εμπειρίες -». Με 3 μέλη, αυτός ο συνεταιρισμός εργαζομένων, προς το παρόν δεν υπάρχουν συγκεκριμένα κριτήρια για την συμμετοχή στον συνεταιρισμό, εκτός από τη δυνατότητα τις συνεισφοράς στις δραστηριότητες.

Δεν υπάρχει διανομή μερισμάτων. Το καταστατικό προβλέπει τη διανομή μερισμάτων χρησιμοποιώντας την επιστροφή χρημάτων, τηρώντας τα όρια που ορίζει ο νόμος, και ενσωματώνει την ανταπόδοση στα μέλη ή την βελτίωση την ενίσχυση του κοινωνικού κεφαλαίου.

Πληροφορίες για την επιχείρηση

Ιδρύθηκε το 2014, η νομική μορφή ολοκληρώθηκε σε 10 μήνες. Η υποστήριξη του επιχειρηματικού σχεδιασμού και της ανάπτυξης προήρθε από την συνεταιριστική Ένωση Legacoop Puglia, ο οποίος .υποστήριξε την άτυπη ομάδα για να προετοιμάσει το επιχειρηματικό σχέδιο προκειμένου στην συνέχεια να διακριθεί, να κερδίσει τον διαγωνισμό «Culturability» και να λάβει την οικονομική υποστήριξη από το Ίδρυμα Unipolis, μετά από δύο ομαδικές συναντήσεις με όλους τους συμμετέχοντες και ομαδικές συναντήσεις κατόπιν αιτήματος. Μετά το καλό αποτέλεσμα, η Legacoop υποστήριξε τις ακόλουθες δραστηριότητες:

  • προετοιμασία καταστατικού και ιδρυτικής πράξης

  • ολοκλήρωση διοικητικών, νομικών και γραφειοκρατικών αιτημάτων για την αίτηση εκκίνησης στο μητρώο επιχειρήσεων

  • προετοιμασία της συγγραφής του εσωτερικού κανονισμού για την πειθαρχία και τις σχέσεις μεταξύ των συνδεδεμένων εργαζομένων και της επιχείρησης

  • διασύνδεση με τράπεζα

Μετά τη επιβράβευση του στον διαγωνισμού, η κεφαλαιακή στήριξη που προήρθε από το Ίδρυμα Unipoliis (Όμιλος Unipol) ήταν της τάξης των 20.000 € μαζί με την δυνατότητα να υπάρξει επιπλέον δάνειο 20.000 €. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 3 εργαζόμενοι στον συνεταιρισμό.

Διδάγματα

Αρχικά ήταν πολύ δύσκολο για την άτυπη ομάδα να βρει οικονομικούς πόρους για να ξεκινήσει την επιχείρησή της, ωστόσο η συμβολή του Ιδρύματος Unipolis ήταν πολύ σημαντική για την επίλυση αυτού του εμποδίου. Δημιουργήθηκε επίσης ένα δίκτυο επαγγελματιών που θα μπορούσαν να συνεργαστούν με το ADDLab σε συγκεκριμένα έργα, παρέχοντας τις απαραίτητες δεξιότητες. Για να ενημερώσει τους πελάτες σχετικά με τις προσφερόμενες υπηρεσίες της , το ADDLab χρησιμοποιεί κλασικά και σύγχρονα εργαλεία μάρκετινγκ: ιστότοπο, εκδηλώσεις και εργαστήρια, κοινωνικά δίκτυα. Τώρα Εργάζεται για τη δημιουργία ενός μεγάλου δικτύου. Προς το παρόν, έρχεται σε επαφή με άλλες νέες εταιρείες στο Παλέρμο και τη Ρώμη για να ανταλλάξει πελατολόγιο και ευκαιρίες. Συνεργάζεται με το 3D Hub, ένα ευρωπαϊκό δίκτυο για εκτύπωση κατά παραγγελία. Η συνεργασία με το Laser Center στο Μπάρι, παρέχει στο ADDLab δωρεάν χρήση των χώρων του και διασύνδεση με νέους πελάτες, εάν χρειάζονται προϊόντα και υπηρεσίες του ADDLab. Με την χρήση αυτού του μοντέλο υπάρχει η προοπτική για την ανάπτυξη νέων συνεργασιών.

Condiviso

Website: condiviso.coop

Το Condiviso είναι ένας συνεταιρισμός πολλών ενδιαφερομένων μελών που συγκεντρώνει 13 επιχειρήσεις και επαγγελματίες στον τομέα των επιχειρηματικών υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένων: επικοινωνίας, ICT, μάρκετινγκ, πρόσβασης σε χρηματοδότηση, αρχιτεκτονικής βοήθειας, διοργάνωσης εκδηλώσεων κ.λπ. Ο στόχος του συνεταιρισμού είναι η βελτίωση των χαρτοφυλακίων των μελών μέσω της συνέργειας των δραστηριοτήτων των μελών. Ο συνεταιρισμός ενδιαφέρεται επίσης, μακροπρόθεσμα, να δημιουργήσει ένα κέντρο υποστήριξης νεοσύστατων επιχειρήσεων και καινοτόμων, βιώσιμων ιδεών που δημιουργούνται μέσω συνεργατικής εργασίας.

Βρίσκεται στο κέντρο της Γένοβα και ασχολούνται με τον τομέα των ICT και των μέσων μαζικής ενημέρωσης, το σχεδιασμό εκδηλώσεων, τις επιχειρηματικές υπηρεσίες και την τεχνική βοήθεια προς τις επιχειρήσεις. Είναι δίπλα στο Οικονομικό Τμήμα του Πανεπιστημίου της Γένοβα, το οποίο είναι απόλυτα σύμφωνο με την αποστολή του συνεταιρισμού: φιλοξενεί λαμπρές βιώσιμες ιδέες και συγκεντρώνει νέες ιδέες οι οποίες πιθανόν, θα εξελιχθούν σε επιχειρήσεις που ξεκινούν από νέους.

Δομή και συμμετοχή

Το μοντέλο προτιμήθηκε λόγω του τύπου των επιχειρήσεων / επαγγελματιών που εμπλέκονται (όλοι στο ίδιο επίπεδο επαγγελματικής εμπειρίας και καθένας εξειδικεύεται σε μια συγκεκριμένη δραστηριότητα), επειδή η επιχείρηση ξεκίνησε αρχικά για να κάνει τα μεμονωμένα μέλη να συνεργάζονται περισσότερο μεταξύ τους, λόγω πιθανής οικονομικής στήριξης που προέρχεται από την τοπική συνεταιριστική ομοσπονδία.

Τα 9 μέλη του συνεταιρισμού είναι επί του παρόντος επιχειρήσεις και μεμονωμένοι επαγγελματίες, δηλαδή αρχιτέκτονες, δικηγόροι και άλλοι. Δεν είναι όλοι οι εργαζόμενοι μέλη του συνεταιρισμού. Τα μέλη πρέπει να συμφωνούν με τον στόχο του συνεταιρισμού: να συνεργάζονται με άλλες επιχειρήσεις μέλη του συνεταιρισμού, να ενισχύουν το χαρτοφυλάκιο του συνεταιρισμού, να συνεργάζονται και να μοιράζονται ιδέες, πελάτες, έργα.

Σύμφωνα με την ιταλική νομοθεσία, τα μερίσματα δεν μπορούν να διανεμηθούν σε συνεταιρισμούς αλλά συγκεντρώνονται στην καθαρή περιουσία του συνεταιρισμού. Υπάρχει επίσης ένα οικονομικό μέλος (socio sovventore) που δεν συμμετέχει στον αμοιβαίο στόχο του συνεταιρισμού, αλλά συμμετέχει με ένα σημαντικό ποσό ιδίων κεφαλαίων. Αυτό το μέλος διατηρεί την προτεραιότητα να λάβει μέρισμα στο τέλος κάθε έτους. Το μέρισμα θα διανεμηθεί σε αυτό το συγκεκριμένο μέλος. Το κέρδος είναι περίπου 2%.

Πληροφορίες για την επιχείρηση

Η επιχείρηση δεν έχει ακόμη συσταθεί (Ιανουάριος 2014), ωστόσο η ομάδα έχει συσταθεί εδώ και 6 μήνες και το καταστατικό είναι σχεδόν έτοιμο για σύνταξη. Επιχειρηματικός σχεδιασμός και υποστήριξη ανάπτυξης έχει παρασχεθεί από μια συνεταιριστική ένωση που βοήθησε τη δημιουργία της ομάδας: Προγραμματισμός και συντονισμός των διερευνητικών συναντήσεων, Σχεδιασμός της οικονομικής και χρηματοοικονομικής κατάστασης του νέου συνεταιρισμού, καθορισμός της συνεταιριστικής επίσημης δομής, προσδιορισμός επιχειρηματικών τομέων, προσδιορισμός πιθανών συνεργατών. Επί του παρόντος, ο συνεταιρισμός πρόκειται να ζητήσει ίδια κεφάλαια από ένα τοπικό χρηματοοικονομικό ίδρυμα που υποστηρίζει τον συνεταιρισμό.

Officine Cantelmo

Website: www.officinecantelmo.it

“Το "Officine Cantelmo" ήταν το όνομα ενός συνεταιρισμού κατασκευών από σίδηρο στο Λέτσε. Ο συνεταιρισμός δημιουργήθηκε για να αποκαταστήσει τα κτίρια και να γίνει πολιτιστική και φοιτητική υπηρεσία. Υπάρχουν δύο κτίρια και μια εσωτερική αυλή με πολυλειτουργικούς χώρους για όλους τους τύπους εκδηλώσεων (συνέδρια, επαγγελματικές συναντήσεις, εκπαίδευση, εκθέσεις, παρουσιάσεις βιβλίων). Επιπλέον, ο συνεταιρισμός προσφέρει πολλές υπηρεσίες χάρη στους επιλεγμένους συνεργάτες: υπηρεσίες μπαρ και τροφοδοσίας, υπηρεσίες επικοινωνίας και μέσων επικοινωνίας, εγγραφή εκδηλώσεων, πακέτο συνεδριακών υπηρεσιών, gadgets και δώρα, μεταφραστική υπηρεσία, υπηρεσίες κράτησης και διαμονής, ηχογράφηση / βίντεο. Επιπλέον, η Officine Cantelmo διευθύνει τον εκδοτικό οίκο του Πανεπιστημίου του Salento και διαχειρίζεται ένα χώρο για coworking.

Η πόλη Λέτσε μπορεί να οριστεί ως πολιτιστικός επωαστήρας, με μεγάλο πολιτιστικό δυναμισμό. Υπάρχουν πολλοί χώροι για κοινωνική και τεχνολογική καινοτομία, οπότε η Λέτσε έχει προταθεί για την Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα 2019. Οι μαθητές και οι νέοι επαγγελματίες χρειάζονται ένα μέρος όπου μπορούν να βρουν υπηρεσίες και ένα μέρος όπου μπορούν να συναντηθούν και να μοιραστούν ιδέες.

Δομή και συμμετοχή

Προτιμήθηκε να ιδρυθεί νομικά ως συνεταιρισμός, λόγω των αξιών αυτού του μοντέλου: η δημοκρατική διαχείριση του συνεταιρισμού, η συμμετοχή των μελών στις αποφάσεις, οι ευκαιρίες εργασίας για τα μέλη, η συνεργασία μεταξύ των γενεών. Ο συνεταιρισμός εργαζομένων αποτελείται από 10 μέλη, ωστόσο στα 10 μέλη μόνο 5 είναι εργαζόμενοι. Τα κριτήρια για την απόκτηση ιδιότητας μέλους βασίζονται στην επαγγελματική εμπειρογνωμοσύνη που μπορούν να μοιραστούν τα μέλη για την ανάπτυξη του συνεταιρισμού. Προς το παρόν δεν υπάρχει διανομή μερισμάτων. Το καταστατικό προβλέπει τη διανομή μερισμάτων χρησιμοποιώντας την επιστροφή χρημάτων, τηρώντας τα όρια που ορίζει ο νόμος, και ενσωματώνει την ανταπόδοση στα μέλη ή την βελτίωση την ενίσχυση του κοινωνικού κεφαλαίου.

Πληροφορίες για την επιχείρηση

Η ομάδα συγκροτήθηκε το 2007, ο συνεταιρισμός δημιουργήθηκε εντός ενός έτους.

Διδάγματα

Η πρόσβαση στη χρηματοδότηση ήταν ένα εμπόδιο που αντιμετώπισε ο συνεταιρισμός, στον οποίο δεν προσφέρθηκε λύση όσον αφορά τις τράπεζες. Αντ’ αυτού, οι λύσεις περιλάμβαναν δάνεια μελών και εισφορά κεφαλαίου από τα μέλη. Όσον αφορά τις δεξιότητες, παρέχεται επαγγελματική κατάρτιση για τα μέλη και οι δραστηριότητες μοιράζονται μεταξύ των μελών. Οι αρχικές δυσκολίες σχετικά με την πρόσβαση στην αγορά επιλύθηκαν με μια ενεργή εκστρατεία μάρκετινγκ που έγινε για τη δημιουργία ενός δικτύου και την προσέλκυση ενδιαφερόμενων συνεργατών με το δικό τους δίκτυο. Τα νομικά εμπόδια τα οποία συνδέονται με συγκεκριμένες δραστηριότητες ξεπεράστηκαν από τα μέλη που ενημέρωσαν ο ένας τον άλλο σχετικά με νομικές πτυχές για τις συγκεκριμένες δραστηριότητες, από πληροφορίες που έλαβαν από συνεργάτες και συμβούλους.

Rehardwareing

Website: rhw.coop

H Rehardwareing ανακαινίζει παρωχημένους υπολογιστές, χρησιμοποιώντας δωρεάν λογισμικό ανοιχτού κώδικα. Οι υπολογιστές πωλούνται ή χρησιμοποιούνται σε έργα, για τη μείωση του ψηφιακού χάσματος και την προώθηση εύκολης και φθηνής πρόσβασης στην τεχνολογία των πληροφοριών και επικοινωνιών.

Κάθε χρόνο πολλοί υπολογιστές μεταφέρονται σε χώρους απόρριψης, αυξάνοντας το ποσοστό ηλεκτρονικών αποβλήτων που παράγει κάθε άτομο. Στις περισσότερες περιπτώσεις οι υπολογιστές είναι πλήρως λειτουργικοί και κατάλληλοι για κοινές δραστηριότητες, εάν έχουν διαμορφωθεί σωστά και βελτιστοποιηθεί με λογισμικό ανοιχτού κώδικα. H Rehardwareing στοχεύει στη μείωση των απορριμμάτων, τη συλλογή υπολογιστών από ιδιωτικές εταιρείες και δημόσιους φορείς, χωρίς κόστος, δημιουργώντας εργασίες με σύνθημα: μείωση, επαναχρησιμοποίηση, ανακύκλωση.

Δομή και συμμετοχή

H Rehardwareing ιδρύθηκε νομικά ως ένας συνεταιρισμός. Το μοντέλο επιλέχθηκε λόγω του χαμηλού κόστους εκκίνησης και της αυξημένης δέσμευσης των εργαζομένων. Επί του παρόντος, και οι 3 υπάλληλοι είναι μέλη του συνεταιρισμού. Δεν έχει διανεμηθεί ποτέ μέρισμα και δεν υπάρχουν σχέδια για να το αλλάξουν αυτό στο μέλλον.

Πληροφορίες για την επιχείρηση

Ξεκίνησε το 2009 και Ιδρύθηκε μέσα σε ένα χρόνο, ο συνεταιρισμός υποστηρίχθηκε από την συνεταιριστική ένωση Legacoop στην προετοιμασία του καταστατικού και της ιδρυτικής πράξης. Μετά τη σύσταση, η Legacoop βοήθησε τον νεαρό συνεταιρισμό να δημιουργήσει νέες συνεργασίες. Για την υποστήριξη κεφαλαίου, η Rehardwareing διακρίθηκε και κέρδισε στο Principi Attivi, έναν δημόσιο διαγωνισμό που είχε ως στόχο την προώθηση της ενεργοποίησης των νέων, με ένα έργο που ονομάζεται "Opening Source". Με 25.000 ευρώ μετοχικού κεφαλαίου, τα μέλη του συνεταιρισμού ξεκίνησαν τις δραστηριότητές τους.

Παρόλο που η Rehardwareing είναι μια εμπορική επιχείρηση, ο στόχος της είναι βαθιά κοινωνικός: καταπολεμά τα ηλεκτρονικά απόβλητα και το ψηφιακό χάσμα, συνδέοντας διαφορετικά τμήματα αναγκών.

Διδάγματα

Το κεφάλαιο εκκίνησης ήταν ένα αναγνωρισμένο εμπόδιο, ωστόσο 25.000 ευρώ προήλθαν από ένα δημόσιο διαγωνισμό. Ο συνεταιρισμός έγινε τότε οικονομικά βιώσιμος και ήταν σε θέση να συμμετάσχει σε άλλες δημόσιες προσκλήσεις. Οι δεξιότητες που απαιτούνται για τη λειτουργία των εργασιών προσφέρονται από τα μέλη του συνεταιρισμού. Νέα μέλη έχουν ενταχθεί καθώς χρειάζονται νέες δεξιότητες. Όταν άρχισαν να ασχολούνται με νέες και διαφορετικές αγορές τα μέλη , ήταν σημαντικό να μελετήσουν και να βελτιώσουν τις δεξιότητές τους. Η δικτύωση και η συμμετοχή σε επιχειρηματικές συναντήσεις και συνέδρια βοήθησαν τα συνεργατικά μέλη να συναντήσουν νέους ανθρώπους και να ανταλλάξουν τις δεξιότητες τους. Προσδιορίστηκαν τα νομικά εμπόδια για την απόρριψη υπολογιστών, μελετήθηκαν νομικά πλαίσια και ενημερώθηκαν από ειδικούς για να διασφαλιστεί η σωστή διαχείριση.

Comunità Cooperativa di Melpignano

Website: www.coopcomunitamelpignano.it

Ο συνεταιρισμός ανέπτυξε το έργο «Φωτοβολταϊκά πάνελ σε στέγες», εστιάζοντας στον καινοτόμο τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Συγκεκριμένα, τα μέλη του συνεταιρισμού μπορούν να εγκαταστήσουν ένα ηλιακό πάνελ στην οροφή του σπιτιού τους με κόστος συμμετοχής 25,00 €.

Τα μέλη του συνεταιρισμού αποκτούν ενέργεια χωρίς κόστος και τα υπόλοιπα κέρδη μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την ανάπτυξη της κοινότητας. Χρησιμοποιώντας τα κέρδη που προέρχονται από τις πωλήσεις ηλεκτρικής ενέργειας, η Comunità Cooperativa δημιούργησε το «Σπίτι του νερού»: οι πολίτες μπορούν να αγοράσουν 2 λίτρα νερού στα 10 cent, χρησιμοποιώντας γυάλινες φιάλες για τη μείωση των περιβαλλοντικών απορριμμάτων. Αυτή η καλή πρακτική ενθαρρύνει τους πολίτες να υιοθετήσουν μια κουλτούρα Βιωσιμότητας, να αναπτύξουν προσωπικές ικανότητες και να οραματιστούν μελλοντικές αλλαγές.

Το Melpignano είναι μια μικρή πόλη 2.500 πολιτών στη νότια Ιταλία. Ο συνεταιρισμός αναπτύχθηκε για να υποστηρίξει την κοινότητα, να αποφύγει τη μείωση του πληθυσμού και να ενισχύσει την πολιτιστική, καλλιτεχνική, κοινωνική και οικονομική βιώσιμη ανάπτυξη. Οι πολίτες συμμετέχουν πολύ στην κοινοτική ζωή.

Δομή και συμμετοχή

Το Comunità Cooperativa είναι ένας συνεταιρισμός. Το μοντέλο συνεργασίας προτιμήθηκε επειδή είναι ένα δημοκρατικό μοντέλο (ισότητα μεταξύ των μελών) και ενθαρρύνει τη συμμετοχή των πολιτών. Η αμοιβαιότητα είναι ο μεγαλύτερος στόχος αυτής της επιχειρηματικής ιδέας: οι πολίτες μπορούν να εργαστούν για τον συνεταιρισμό, μπορούν να εκμεταλλευτούν ένα πρακτικό πλεονέκτημα (ηλεκτρική ενέργεια) και μπορούν να βρουν καλύτερες συνθήκες για την προμήθεια προϊόντων (όπως νερό) από αυτές της αγοράς.

Όποιος ζει στο Melpignano ή οι πολίτες που ζουν στις γειτονικές πόλεις έχουν δικαίωμα συμμετοχής. Εάν είναι δυνατή η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάνελ στις στέγες (σύμφωνα με τα κριτήρια που καθορίζονται από το Τμήμα Μηχανικών του Πανεπιστημίου του Salento), τα μέλη μπορούν να επωφεληθούν από την ελεύθερη ενέργεια. Μερικά συνεταιριστικά μέλη φροντίζουν τα φωτοβολταϊκά πάνελ και τη συντήρηση του «Σπιτιού του νερού». Σήμερα υπάρχουν 150 μέλη στον συνεταιρισμό.

Δεν έχει διανεμηθεί ποτέ μέρισμα και δεν υπάρχουν σχέδια για να αλλάξει αυτό στο μέλλον. Το πλεόνασμα που πρόεκυψε από τις δραστηριότητες των φωτοβολταϊκών πάνελ (που πωλούν πλεόνασμα ηλεκτρικής ενέργειας) έχει επενδυθεί για την κατασκευή του «Σπιτιού του νερού», για την ευημερία των πολιτών.

Πληροφορίες για την επιχείρηση

Ξεκίνησε το 2011 και ο χρόνος μεταξύ της σύλληψης του έργου και της ίδρυσής του ήταν 1 έτος. Η υποστήριξη επιχειρηματικού σχεδιασμού και ανάπτυξης, προσφέρθηκε από την Officina Creativa, μια κοινωνική συνεταιριστική επιχείρηση στη πόλη Λέτσε η οποία προωθεί νέα μοντέλα για τη διατήρηση της γης και την ανάπτυξη εναλλακτικών τεχνολογιών με χαμηλές περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Το Τμήμα Μηχανικών του Πανεπιστημίου του Salento διεξήγαγε την μελέτη πριν από την εγκατάσταση των φωτοβολταϊκών πάνελ στις στέγες.

Η κεφαλαιακή υποστήριξη προσφέρθηκε από την Coopfond, ένα αμοιβαίο κεφάλαιο της συνεταιριστικής ένωσης LegaCoop. Επένδυσε 100.000 € για το έργο, ενώ η Banca Etica χορήγησε δάνειο 300.000 € για την αγορά φωτοβολταϊκών πάνελ.

Ο ίδιος ο συνεταιρισμός στοχεύει στην ανάπτυξη της ενεργού συμμετοχής των πολιτών στη διαδικασία λήψης αποφάσεων, στη βελτίωση της κατάστασης της πόλης και στην παραγωγή καθαρής και ανανεώσιμης ενέργειας. Το Comunità Cooperativa Melpignano ενθαρρύνει τη συμμετοχή των εργαζομένων στον συνεταιρισμό και την επαφή με άλλους φορείς για τη δημιουργία ενός κοινωνικού χώρου ευημερίας.

Διδάγματα

Αρχικά, ο συνεταιρισμός δεν είχε κεφάλαια για να ξεκινήσει το έργο, το οποίο διορθώθηκε με τη βοήθεια των Coopfond και Banca Etica. Επιπλέον, απαιτήθηκαν συγκεκριμένες δεξιότητες για την έναρξη του έργου. Το Comunità Cooperativa Melpignano μπόρεσε να ξεκινήσει μια καλή διαδικασία «ανίχνευσης» μεταξύ των συνεταιριστικών μελών και των πολιτών για να βρει επαγγελματίες. Η συνεργασία με το Τμήμα Μηχανικών του Πανεπιστημίου του Salento ήταν πολύ χρήσιμη για την ανταλλαγή τεχνογνωσίας και εξειδικευμένων δεξιοτήτων. Οι πληροφορίες για την επίλυση και η συμμετοχή των πολιτών συνέβαλλαν στη βελτίωση της συμμετοχής και των ικανοτήτων για νέα έργα

Σήμερα, ο συνεταιρισμός είναι ο μοναδικός διανομέας μπουκαλιών νερού στην πόλη: εγκατέστησε 18 «Σπίτια νερού» στις γειτονικές πόλεις.

Συνεισφορά από Irecoop Emilia Romagna

Hidden
Impact Hub Trentino

Website: trento.impacthub.net

Το Hub Trentino-Südtirol S.C. είναι ένας συνεταιρισμός που δραστηριοποιείται από το 2010 στον τομέα των νεοσύστατων επιχειρήσεων με ιδιαίτερη έμφαση σε έργα κοινωνικής καινοτομίας και καινοτόμα έργα στον δημιουργικό και πολιτιστικό τομέα. Το 2010, ο συνεταιρισμός ίδρυσε το Impact Hub Rovereto - μέρος του Παγκόσμιου Δικτύου Impact Hub - ένα δίκτυο 60 θερμοκοιτίδων και συνεργαζόμενων χώρων που υποστηρίζουν την ανάπτυξη της καινοτομίας και της κοινωνικής επιχειρηματικότητας σε παγκόσμιο επίπεδο. Το Hub Trentino-Südtirol S.C. προσφέρει διάφορα είδη υπηρεσιών σε διάφορους πελάτες και χρήστες: οργάνωση κοινόχρηστων χώρων εργασίας, εκπαίδευση στον τομέα των νέων επιχειρηματικών μοντέλων και συμβουλευτικές δραστηριότητες όπως ανάπτυξη επιχειρήσεων και σχεδιασμός ευρωπαϊκών προγραμματων.

Η κύρια υπηρεσία που προσφέρει ο συνεταιρισμός, ο εικονικός και φυσικός χώρος συνεργασίας, χρησιμοποιείται κυρίως από ελεύθερους επαγγελματίες, νέους επιχειρηματίες, νεοσύστατες επιχειρήσεις ή επιχειρήσεις πρώιμου σταδίου. Είναι επίσης ένας πάροχος συμβουλών, όπως καθοδήγηση και συμβουλευτική για την εκκίνηση, επιχειρηματική μοντελοποίηση, επώαση επιχειρήσεων, αναζήτηση χρηματοοικονομικής χρηματοδότησης, δημιουργία δικτύων και σχεδιασμός προγραμμάτων με άμεση και έμμεση χρηματοδότηση από την Ε.Ε., εκπαίδευση (μονοπάτια κατάρτισης για μαθητές, ευάλωτες ομάδες) κ.λπ. Ο συνεταιρισμός προσφέρει επίσης επιχειρηματικές συμβουλές σε υπάρχουσες οντότητες (κοινωνικούς και εργαζομένων συνεταιρισμούς, ΜΜΕ, ενώσεις, εκπαιδευτικά κέντρα, σχολεία κ.λπ.) οι οποίες εργάζονται σε διαφορετικούς τομείς.

Δομή

Παρόλο που το Hub Trentino-Suedtirol είναι μέρος ενός παγκόσμιου δικτύου το οποίο δεν επιβάλλει ένα συγκεκριμένο επιχειρηματικό μοντέλο, έχει επιλεγεί η συνεταιριστική φόρμα για διάφορους λόγους που συνδέονται μεταξύ τους. Πρώτον, οι ιδρυτές του Hub Trentino-Suedtirol πιστεύουν στην κοινωνική επιχείρηση, στην πιθανότητα να δημιουργούν κοινωνικοοικονομικές αλλαγές μέσω συνεταιριστικών πρακτικών ανάπτυξης της κοινότητας και στην προστιθέμενη αξία που δίνεται από τη διάδοση τεχνογνωσίας, διαφορετικών ικανοτήτων και δεξιοτήτων. Το συνεταιριστικό μοντέλο επιλέχθηκε επομένως επειδή είναι σύμφωνο με το όραμα και την αποστολή του The Hub. Επιπλέον, το συνεταιριστικό μοντέλο θεωρήθηκε ο πιο βιώσιμος τύπος επιχειρήσεων όσον αφορά τον αντίκτυπο στην τοπική περιοχή, που σημαίνει, τη δυνατότητα να προσφέρει συγκεκριμένες ευκαιρίες εργασίας και ανάπτυξη στους ανθρώπους που κατοικούν σε αυτήν την περιοχή και την καθιστούν κοινότητα.

Τα 13 μέλη του συνεταιρισμού χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: Μέλη εργασίας και «sovventori», μέλη που συμβάλλουν στο μετοχικό κεφάλαιο των μελών του συνεταιρισμού και τα οποία, ως ανώτεροι σύμβουλοι, συμμετέχουν στη συνεταιριστική διακυβέρνηση, ψηφίζουν στη συνέλευση και μπορούν να αναλάβουν ρόλους στο Διοικητικό Συμβούλιο.

Δεν είναι όλοι οι υπάλληλοι μέλη, ωστόσο μετά από γραπτή αίτηση εγγραφής και κατάθεση του ποσού της μερίδας μέλους, η συνέλευση των μελών αποφασίζει για την αποδοχή πιθανών νέων μελών. Το να γίνει κάποιος μέλος είναι μια προσωπική επιλογή που απαιτεί την υποστήριξη για τις αξίες και τους στόχους του συνεταιρισμού και συνεπάγεται την συμμετοχή στη διακυβέρνηση. Όσον αφορά τα κέρδη, μόλις ανακτηθεί το αρχικό κόστος, τα κέρδη θα επανεπενδυθούν στη βελτίωση των υπηρεσιών.

Πληροφορίες για την επιχείρηση

Ο συνεταιρισμός 7 υπαλλήλων έχει ιδρύσει το Impact Hub Rovereto ως μέρος ενός παγκόσμιου δικτύου χώρων επώασης κοινωνικών επιχειρήσεων που αποτελούν μέρος του GLOBAL HUB ASSOCIACION. Οι χώροι Impact Hub μοιράζονται τεχνογνωσία στην ανάπτυξη του επιχειρηματικού μοντέλου για χώρους επώασης. Η επωνυμία και ορισμένα εργαλεία πληροφορικής παρέχονται από το GLOBAL HUB ASSOCIACION. Εκπαίδευση και υποστήριξη από άλλο Impact Hub εντός του δικτύου παρέχονται πάντα πριν από τη δημιουργία ενός νέου Impact Hub.

Όσον αφορά τη χρηματοδότηση, το απαραίτητο κεφάλαιο για την εκκίνηση του συνεταιρισμού περιλάμβανε το κοινωνικό κεφάλαιο που κατέβαλαν τα μέλη και το ιδιωτικό κεφάλαιο τα οποία συνεισέφεραν ορισμένα μέλη.

Ιδρυμένος ως κοινωνική επιχείρηση, ο συνεταιρισμός προσφέρει υπηρεσίες για ευρεία συνεργασία, δημιουργώντας μια πλατφόρμα που επιτρέπει την ανάπτυξη και ενοποίηση πρωτοβουλιών κοινωνικής καινοτομίας.

Διδάγματα

Όσον αφορά τα εμπόδια, ένα περιορισμένο ποσό μετοχικού κεφαλαίου μέλους το παρείχαν τα εργαζόμενα μέλη όταν ιδρύθηκε ο συνεταιρισμός. Ως λύση, η κοινωνική βάση διευρύνθηκε για να συμπεριλάβει μια άλλη κατηγορία μέλους «sovventori». Επιπλέον, απαιτήθηκε συντονισμός ως δίκτυο καθώς και ανάπτυξη κοινών στρατηγικών και δράσεων σε παγκόσμιο επίπεδο. Έτσι, δημιουργήθηκε ένα ιταλικό δίκτυο Hub για τη συγκέντρωση και των 7 ιταλικών Impact Hub και τον προγραμματισμό δύο επίσημων συναντήσεων κάθε χρόνο. Δημιουργήθηκε ένα κοινό τριμηνιαίο ενημερωτικό δελτίο (διαχειριζόμενο με εναλλαγή σειράς), το οποίο συλλέγει τις σημαντικότερες πρωτοβουλίες που προωθούν τα Hubs στην Ιταλία.

Ήταν επίσης δύσκολο να διατηρηθεί το επιχειρηματικό μοντέλο που βασίζεται μόνο στην ενοικίαση χώρων εργασίας, λόγω των περιορισμένων αιτημάτων που προέρχονται από την τοπική περιοχή και του ανταγωνισμού από τον δημόσιο τομέα. Ως λύση, έγινα επενδύσεις στην ανάπτυξη συμβουλευτικών δραστηριοτήτων που προσφέρονται τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα.

AssiXto

Website: assixto.it

Η AssiXto προσφέρει υπηρεσίες φροντίδας στο σπίτι για ηλικιωμένους, για άτομα με ειδικές ανάγκες, για παιδιά, για άτομα με χρόνιες ασθένειες κ.λπ. και υποστηρίζει οικογένειες στις πιο δύσκολες περιόδους τους. Όποτε έχουν ανάγκη, οι πελάτες της Assixto λαμβάνουν πάντα την καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση. Τους βοηθούν να χειριστούν απρόοπτες καταστάσεις έκτακτης ανάγκης και να λύσουν αποτελεσματικά μεγάλα και μικρά προβλήματα ρουτίνας. Επιπλέον, η ASSIXTO μπορεί να φροντίσει για συχνά και ενοχλητικά γραφειοκρατικά εμπόδια με πολύ ακριβή τρόπο, εξοικονομώντας χρόνο στους πελάτες και διευκολύνοντας τη ζωή τους. Η Assixto προσφέρει επίσης υπηρεσίες φροντίδας κατ’ οίκον ημέρας και νύχτας, νοσηλευτικής και φυσικοθεραπείας στο σπίτι.

Η Assixto είναι μια εταιρεία franchise με γραφεία που βρίσκονται κυρίως στη βόρεια περιοχή της Ιταλίας, δηλαδή το Μιλάνο, το Τορίνο, τη Βερόνα, την Ουντίν, το Vittorio Veneto κ.λπ. Πέρυσι ξεκίνησαν επίσης μερικές εργασίες στο εξωτερικό. Ωστόσο, οι υπηρεσίες της Assixto μπορούν να παρέχονται εύκολα σε όλα τα είδη περιβάλλοντος όπως αστικό ή αγροτικό και ούτω καθεξής.

Δομή και συμμετοχή

Το συνεταιριστικό μοντέλο επιλέχθηκε κυρίως για φορολογικούς λόγους. Επιπλέον, οι ιταλικοί συνεταιρισμοί μπορούν να συνεργαστούν με εθελοντές και αποτελούν την καλύτερη επιχειρηματική φόρμουλα στον τομέα της υγείας και της κοινωνικής μέριμνας σε αυτήν τη χώρα.

Συμμετέχουν 20 ατόμων όπως επαγγελματίες (νοσοκόμες, φυσιοθεραπευτές, Εργαζόμενοι Κοινωνικής και Υγείας), ψυχολόγοι, γιατροί, εθελοντές, υπάλληλοι και η διανομή μερισμάτων ακολουθεί την τυπική διαδικασία που προβλέπεται για όλους τους συνεταιρισμούς.

Πληροφορίες για την επιχείρηση

Αυτή η επιχείρηση ξεκίνησε το 2010 αρχικά με στόχο τους 8 υπαλλήλους και ιδρύθηκε επίσημα ως συνεταιρισμός σε σύντομο χρονικό διάστημα, καθώς ο συνεταιρισμός είναι μέρος της Assixto Franchise. Δέχθηκε παροχή συμβουλών από την Εθνική Συνεταιριστική Ένωση η οποία συνέβαλε με της επαφές και της απαραίτητες οικονομικές πληροφορίες της.

Διδάγματα

Η πρόσβαση στη χρηματοδότηση ήταν ένα από τα εμπόδια καθώς ήταν δύσκολο να δοθούν δημόσια κεφάλαια για την ίδρυση μιας επιχείρησης, ωστόσο αυτό λύθηκε με τη διαπραγμάτευση δίκαιων δανείων με τράπεζες. Μια άλλη δυσκολία ήταν η δίκαιη και άδικη ανταγωνιστικότητα, η οποία αντιμετωπίστηκε μέσω της επένδυσης χρημάτων σε στρατηγικές διαφήμισης και μάρκετινγκ.

Puntodock

Website: puntodock.org

Το Puntodock είναι μια «γεννήτρια» συλλογικών λύσεων. Οδηγεί οργανισμούς και ομάδες ατόμων στην εκπόνηση κοινών σχεδίων δράσης. Οι δραστηριότητές του αφορούν τις συμμετοχικές διαδικασίες, την εκπαίδευση, τα προγράμματα και την χρηματοδότηση από την Ε.Ε., τον προγραμματισμό εκδηλώσεων για την κοινωνική καινοτομία, την βελτιστοποίηση των διαδικασιών λήψης αποφάσεων και της δυνατότητας επίτευξης των στόχων κάθε είδους οργάνωσης. Το Puntodock συνεργάζεται με επιχειρήσεις, ενώσεις και δημόσιους φορείς, τόσο στην Ιταλία όσο και σε Ευρωπαϊκό πλαίσιο όταν απαιτείται διεθνής συνεργασία. Δραστηριοποιείται κυρίως στο αστικό περιβάλλον, διαδίδοντας τη συμμετοχική πολιτική και το συλλογικό σχεδιασμό πολιτικής.

Δομή και συμμετοχή

Η επιχείρηση επικεντρώνεται στη δημοκρατική και δομημένη προσέγγιση των συλλογικών αποφάσεων. Επιπλέον, στην αρχή η ομάδα του Puntodock απαρτιζόταν από νέους εμπειρογνώμονες σε διάφορους κλάδους και το μεγαλύτερο πλεονέκτημά του ήταν το ανθρώπινο κεφάλαιο και όχι η χρηματοδότηση. Πιστεύει επίσης στο συνεταιριστικό σύστημα, τόσο για τα θετικά αποτελέσματα για την επιχείρηση όσο και για τα θετικά αποτελέσματα που προσφέρει στην κοινωνία. Επί του παρόντος, το Puntodock εργάζεται για την προώθηση του ιταλικού κινήματος Young Cooperators. Αυτός ο καταναλωτικός συνεταιρισμός αποτελείται από 4 μέλη όπου όλοι οι εργαζόμενοι είναι μέλη του συνεταιρισμού. Επί του παρόντος δεν διανέμονται μερίσματα.

Πληροφορίες για την επιχείρηση

Ξεκίνησε το 2010 και ολοκληρώθηκε σε 6 μήνες. Ο συνεταιρισμός δεν απαιτούσε επιχειρηματικό σχεδιασμό ή αναπτυξιακή υποστήριξη, καθώς είχε έτοιμα ήδη τα εργαλεία σχεδιασμού. Μετά από συζήτηση και σκέψη, αποφασίστηκε ότι η μοναδική αναγκαία υποστήριξη που θα εξέταζαν κατά τη φάση της εκκίνησης ήταν η πρόσβαση στην πίστωση με ένα δάνειο που προβλέπεται από την ιταλική νομοθεσία. Το μόνο κεφάλαιο το οποίο έλαβε, προήλθε από τα συνδεδεμένα μέλη.

Ο συνεταιρισμός θεωρεί τον εαυτό του ανεπίσημα ως κοινωνική επιχείρηση. Το επιχειρηματικό τους μοντέλο βασίζεται στην ιδέα της προώθησης μιας βιώσιμης κοινωνικής και οικονομικής τοπικής ανάπτυξης μέσω της προσέγγισης της ενεργοποίησης της κοινότητας. Σύμφωνα με αυτήν την προσέγγιση, οι πρακτικές υπηρεσίες που παρέχουν για τον Τρίτο Τομέα και τις κοινωνικές επιχειρήσεις είναι ο Συμμετοχικός Στρατηγικός Σχεδιασμός, ο Σχεδιασμός Υπηρεσιών Πρόνοιας, ο Σχεδιασμός για την εκπόνηση προγραμμάτων της Ε.Ε. και η αξιολόγηση του Κοινωνικού Αντίκτυπου.

Διδάγματα

Υπήρξαν ν ορισμένα εμπόδια, όπως η απαίτηση μεγάλων εγγυήσεων, παρόλο που το έργο είχε ισχυρές συνεργασίες και μετρήσιμα κοινωνικά αποτελέσματα. Ως λύση, οι τράπεζες και τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα χρησιμοποίησαν την Κοινωνική απόδοση επένδυσης - SROI ( Social Return On Investment).
Αντιμετωπίστηκε επίσης ένα πολιτιστικό εμπόδιο στην επιχειρηματική προσέγγιση. Η προσφορά υπηρεσιών με συμμετοχικούς τρόπους λήψης αποφάσεων συνεπάγεται μια συγκεκριμένη κουλτούρα της αγοράς αναφοράς: συνεταιριστική διάθεση, διάθεση συλλογής διαφορετικών απόψεων, βούληση ανταλλαγής πληροφοριών. Έτσι, ο συνεταιρισμός επένδυσε σε θεματικές εκδηλώσεις πριν από τη συμβουλευτική. Τέλος, οι εξουσιοδοτήσεις και οι άδειες πραγματοποίησης εκδηλώσεων κατέστησαν δύσκολα για την πραγματοποίηση δράσεων. Η νομική απλούστευση θα ήταν μια από τις λύσεις, καθώς οι δράσεις σε δημόσιους χώρους είχαν θετικό κοινωνικό αντίκτυπο για τον πληθυσμό..

reteSviluppo

Website: retesviluppo.it

Το reteSviluppo είναι μια εταιρεία που αποτελείται από επαγγελματίες και ερευνητές που εργάζονται σε διάφορους τομείς: κοινωνική έρευνα, οικονομία, ψηφιακή ανάπτυξη επιχειρηματικές συμβουλές, άμεση δημοκρατία και επικοινωνία. Οι κύριες δραστηριότητες βασίζονται στην πραγματοποίηση ερευνητικών έργων τα οποία με τη σειρά τους βασίζονται σε βαθιά γνώση μεθοδολογικών τεχνικών κοινωνικής και οικονομικής αξιολόγησης και έρευνας, έργα δημόσιας συμμετοχής και συλλογή δεδομένων με τη μορφή συνεντεύξεων, ερευνών και στατιστικών. Η αγορά του κοινωνικού συνεταιρισμού χαρακτηρίζεται από μια ισχυρή σύνδεση με την τοπική περιοχή, που συνεργάζεται κυρίως με χρήστες / πελάτες εντός της περιοχής του και σε έργα σε τοπικό / περιφερειακό επίπεδο.

Δομή και συμμετοχή

Το συνεταιριστικό μοντέλο επελέγη από την κοινή ιδέα για ενεργή και ίση συμμετοχή και των 5 μελών του συνεταιρισμού. Αυτό ήταν ένα μοντέλο που επέτρεψε την κοινή διαχείριση του έργου του μέσω μιας προσέγγισης που βασίζεται στη συνεργασία και την αμοιβαία αλληλεγγύη. Ο συνεταιρισμός εργαζομένων αποτελείται από 5 μέλη. Όλοι οι εργαζόμενοι είναι μέλη του συνεταιρισμού και ως προς τα μερίσματα, ως νέος συνεταιρισμός, αυτή τη στιγμή διέρχεται μια πρώτη φάση ανάκτησης της αρχικής επένδυσης από κάθε ιδρυτικό μέλος. Τα επόμενα χρόνια τα μερίσματα θα διανεμηθούν ισότιμα.

Πληροφορίες για την επιχείρηση

Ξεκίνησε το 2008, και ο συνεταιρισμός ιδρύθηκε εντός ενός έτους, λαμβάνοντας επιχειρηματικό σχεδιασμό και αναπτυξιακή υποστήριξη από την αρμόδια περιφερειακή / δημοτική υπηρεσία.

Διδάγματα

Τα αρχικά εμπόδια περιλάμβαναν την δυσκολία εισόδου στην αγορά, στην εύρεση νέων έργων και πελατών. Οι κύριοι διέξοδοι σε αυτό ήταν η διαφοροποίηση και οι προσπάθειες ανοίγματος όσο το δυνατόν περισσότερων καναλιών για πρόσβαση στην αγορά.

Σχετικά με το project

Είμαστε μια ομάδα οργανώσεων από όλη την Ευρώπη οι οποίες παρέχουν υποστήριξη για την εκκινηση νέων συνεταιρισμών.

 




Σύνδεση Συνεργατών